Januari 2021 summering

Januari har gått fort. Det har blivit långa dagar med rivstart första arbetsdagen på det nya året. Är nu inne på min 9:e månad med Wibblelön. Har under året skruvat upp beloppet för Wibblelönen med ett par tusen för att täcka upp för semesterresor och återförskaffning av elektronik. Wibblelönen är lägre än nuvarande lön. Denna skillnad läggs till nya investeringar. När portföljen levererar utdelning motsvarande Wibblelönen påbörjas avvecklingen som anställd arbetare.

Den del av portföljen(inkl del av Wibble kassan) som ligger hos Avanza gick ner 1,39 %. Till stor del på grund av ett stort tapp i mitt stora Vitec innehav. Utanför Avanza har jag mitt största innehav Nibe som gick upp 2,3 %, Castellum -4,5 % och New Wave Group 6, 8%. Totalt borde hela portföljen ligga back runt 1 %.

Portföljens utveckling januari 2021 på Avanza.

Köp

Kentima Holding(2,58 kr). Tog en liten position i det lilla bolaget Kentima. När jag började titta på bolaget stod det i ungefär samma nivå runt 2kr. Aktien gick ner mot en krona. Verkar så sakta har vänt i verksamheten och andelen egenutvecklade produkter ökar sakta men säkert. Ett litet säkerhets play.

Azelio(61,80 kr). Skrev om bolaget i förra inlägget. Tog en liten pos.

Soltech Energy Sweden(44,78 kr). Skrev om bolaget i förra inlägget. Tog en liten pos.

Addvise Group A(1,49 kr). Har följt bolaget en längre tid. Har historiskt haft stor spread mellan A och B aktien. I början av året var de nästan i par. Passade på att ta en liten position då. Har gått väldigt bra upp 44 % sedan inköp. Bolaget gick ut med omvänd vinstvarning och skall t.o.m börja ge utdelning.

Canadian National Railway($137, 142). Ökat upp min position i det kanandensiska fraktbolaget. Över åren har utdelningen växt på fint. Tyvärr är DA ganska lågt.

ASML Holding NV(€466.8). Första inköpet i den holländska underleverantören av utrustning för tillverkning av kretsar m.m. Hypat bolag som delar ut pengar. I linje med att växla över från riskabla högutdelare till tillväxtbolag med någon utdelning.

Taiwan Semiconductor Mfg Co($112.86) Den taiwanesiska legotillverkaren av chip går från klarhet till klarhet. Har Apple, Nvidia(två av mina innehav) som stor kunder. Tog en liten position här. Tillväxt och delar ut pengar. En bra kombination.

Sälj

International Business Machines($117.39). IBM har levererat ännu ett besvikelsens kvartal. De har stor legacy business som sakta skjunker men levererar bra lönsamhet. För pengarna ökar de upp i cloud och AI genom bl.a köpet av Red Hat. När Microsoft växer sitt cloud Azure som är stort lyckas inte IBM växa något av sina områden. Någon bit av deras cloud lyckades växa under 20 %. Inte bra på något sätt. Drar stoppen och sålde hela innehavet.

Iron Mountain($32 & $36). Bolaget har under lång tid växlat över sin verksamhet från lagra kartonger med arkiverade skräp papper till att arkivera data i datahallar. Vissa kunder har online verksamhet i racken. Aktien har gått upp omitiverat mycket så jag har passat på att skala ner en bit av innehavet och köpt Canadian National Railway istället.

Två intressanta högrisk aktier inom clean tech

Under söndagen har jag lyssnat på olika presentationer och intervjuer på Youtube för att hitta nya intressanta bolag och bevaka de man redan är investerade i. Kombination nyheter, bloggar och annat kan lätt göra så att det går ett antal timmar utan att jag kommer fram till något “vettigt”.

Det sås små frön i huvudet som sakta växer fram till ett köp, sälj, behåll eller skippa beslut. Ofta blir det en anteckning på en papperslapp eller bara en mental anteckning. Nu gör jag ett försök att skriva ner det hela i ett inlägg. Om det är osammanhängande så är det fullt naturligt. Vem vet kanske någon får nytta av detta “mummel”?

Azelio

När jag sågade och målade plank i somras lyssnade jag på en intervju med Azelios VD. Av någon anledning gillade jag vad jag hörde inledningsvis. Det var en podd av Penser Bank. De har bra kvalietet på sina poddar, gäster och intervjuare. Jag lyssnade vidare. Då hade Azelios tagit sin testanläggning för energilagring i drift. Höll på att utvärdera hur det gick och undertiden jagade en riktig order. Då stod aktien i 16-17 kr och det kändes som om jag hade missat tåget. Att bolaget inte bevisat att tekniken höll, inga intäkter m.m alltså ett förhoppningsbolag avskräckte. Potentialen och en vd som ingav förtroende låg klart på pluss sidan. Blev inget köp då…

I nutid har bolaget fått en riktig order till ett större solcellsprojekt i Dubai. Azelio har byggt upp en tillverkningskapacitet i Volvos tidigare Udevalla fabrik. Bolaget har även knytit till sig underleverantörer som är vana vid att leverera till fordonsindustrin.

Idag står aktien i runt 60 kr. I bolag som går framåt är det aldrig försent att hoppa på. Risken minskar i senare fas men även potentialen.

Har inget innehav i bolaget i skrivande stund.

Soltech

Solceller och solenergi har gått ifrån att vara något nördigt och exotiskt till ESG hypat. Svenska bolaget Soltech rider på denna våg. Med fastighetsmiljardären Erik Selin har bolagt tryckt gasen i botten och börjat köpa upp trötta takläggare för att transformera dem till solinstallatörer. Helst ska de sälja Soltechs integrerade soltaksteknik. Av de som följt Tesla har sett hur en sådan kan se ut. Från idé till verklighet. Soltech säljer den idag. De har även börjat sälja fasader med solceller.

Förutom att det är inom solceller och cleantech är den stora grejen att de tar in kapital som blev övertecknat ett antal gånger och köper upp trötta takläggare. En ny serieförvärvare likt Lifco, Addtech, Indutrade m.fl. De köper för 0,5 X sales och Soltech värderas till runt 4 X sales. Multipel arbitrage.

En försvårande omständighet eller chans, vilket som passar, är deras ägande i det kinesiska bolag som bygger solanläggningar på industritak och säljer el till det kinesiska bolag som “bor” i byggnaden.

Hyra tak, sälja el på långa kontrakt är det en bra affär? Initialt kommer det kräva mycket kapital. Blir kanske en bra affär till slut? Risken är att det blir något politiskt/juridiskt “käbbel” och den lokala partnern lurar svenskarna på sin andel.

I takt med att Soltech växer minskar affärsrisken men potentialen består. Sol står för ungefär 0,5 % av Sveriges energibehov och kan lätt växa 5-10 ggr “utan problem”. I alla fall kan jag få den uppfattningen när jag lyssnar och tror på Soltechs VD. Vi får se hur det blir med det.

Har inget innehav i bolaget i skrivande stund.

Bolag på bevakningslistan

Har under julledigheten letat lite intressanta bolag att lägga på bevakningslistan. Listan är inte mer formell än en lista med bolag som jag har ägt tidigare eller är intresserad av att äga. Bolagen är ofta av “high flyer” karaktär. Av ett eller annat skäl har de sålts eller inte alls köpts in. Oftast är det bristen på kapital som spökar. Kommer att rangordna dem i bokstavsordning eller försöka i alla fall. Det kommer nog till fler bolag på A i andra inlägg. Samt ge en kort beskrivning till varför jag tycker de är intressanta att ha på listan.

Kommer att dela upp det i fler inlägg då det annars blir lite väl långrandigt med en lång lista av bolag.

Airbnb(NASDAQ:ABNB)

Teknikbolag med en platform som används för att förmedla uthyrning av rum, hus och lägenheter till privatpersoner. Ett för hotellbranchen disruptivt företag. Nyligen gjort en IPO. Finns extremt lite information att gå när man tittar igenom deras sida. Historiskt har de flesta stora tech IPO blivit lyckade i början är kursen trött då det finns säljare som kom in billigt i tilldelningen. Airbnb har historiskt sett alltid gått med kroniska förluster och fokuserat på tillväxt. Inför IPO:n lyckades de skrapa ihop lite vinst. Kanske som Tesla som behövde visa lite vinst för att komma med i S&P 500?

Addnode(ANOD B)

Addnode är ett svensk IT-konglomerat/diversehandel i IT/Data bolag. Lite som Vitec men känns inte riktigt lika vassa. De förvärvar driver och förädlar bolag inom “digitalisering”. Mer i detalj är det inom konstruktion, design, simulering och produktdatainformation. Med andra ord ett digitaliserings case med återkommande intäkter som tickar på i tillväxt.

Adobe(NASDAQ:ADBE)

Adobe är mest kända för att ligga bakom Photoshop, giganten bland mjukvara för att redigera bilder. Genom åren har en lång rad program utvecklats och köpts in och företaget har växt på sig sedan det grundades i böjan av 80 talet. Förr var det vanligt att deras program såldes stötvis och ofta blev piratkopierade. I rätt tid har de satsat på att bygga en molntjänst och göra mycket av erbjudandet prenumerationsbaserat. Aktien har kraftigt belönats sedan dess.

Atlassian(NASDAQ:TEAM)

Atlassian säljer mjukvara, främst via sin molntjänst. Mjukvaran riktigar sig till företag och är således en business to business(B2B) tjänst. Den används främst inom projektstyrning och utveckling av mjukvara. Flaggskeppet är deras tjänst Jira. För många produktägare, projektledare,arkitekter och utvecklare som arbetar “agilt” har Jira blivit verktyget där man lägger in vad som skall göras och sen “följer upp hur det går i de olika projekten”. Företag ändrar sällan sina processer om det inte är nödvändigt och Jira har blivit en del av utvecklingsprocessen. Således bör det finnas en stickiness och vallgrav.

Beijer Ref

Bolaget Beijer Ref är en teknik koncern inriktad på att sälja olika lösningar för kyla och klimatreglering. Huvudmarknaden är Europa och Nordamerika. Beijer Ref har gjort sig känd för att vara en skicklig “serieförvärvare”. Genom att köpa bolag med lägre värdering än börsbolaget och piffa upp dem blir det en skön multipelexpansion. Jag har ägt denna aktie i omgångar. I pensionsportföljerna är den ett givet inslag men i huvudportföljen har den liksom aldrig fastnat.

Portfölj bokslut 2020

Några dagar in på det nya året 2021 är det läge att summera det märkliga året 2020 och blicka tillbaka.

Årets bästa

Brukar mest skriva om ekonomiska saker på denna blogg. Är i grunden en ekonomi och aktieblogg men 2020 var ett exceptionellt år. Jag och nästående samt vänner och grannar har klarat sig genom pandemin. Det är klart det bästa, långt viktigare än hur det har gått för portföljerna.

Har även haft förmånen att arbeta fulltid hela året och därmed kunna spara och fått pension insatt på depå som man kunnat leka med. Målet är framöver att trappa ner men just nu är det en avlägsen framtid.

Under året bjöds det på en del intressanta lärdomar man kan ha nytta av och kapitalisera på nästföljande år.

Årets värsta misstag

Förutom allt som pandemin drar med sig är det att man gick in i året ganska så högbelånad. Med facit i hand skulle man lätt kunna klara av det. När allt såg som värst ut visst man inte hur stor skada COVID skulle göra på världen. Historiska pandemier har som värst kapat halva till en tredjedel av befolkningen. Skulle det bli så illa? Bäst att dra ner på belåningen och sälja av en del så man inte i västa fall går i konkurs.

En lärdom av stora mått:

Inte ha för hög belåning. Sprida riskerna och investera löpande.

Dagen man kan sluta jobba i förtid kommer, bara att det dröjer lite mer än vad man tänkt från början.

Hur gick det för stora portföljen?

Portföljen gick sidledes under året. De aktier, fonder och likvida medel jag har på Avanza visar på -0,74 %. Har aktier på andra depåer i andra banker också. Allt som allt ökade de finansiella netto tillgångarna med 15 % under året.

I portföljen var det ett mycket stökigt år med extremt många transaktioner. Har sålt många hopplösa utdelningsbolag som ställde in utdelningen. Banker, REITS och restarangbolag samt vissa pipelinebolag var enorma sänken i portföljen. Upp till 80% förluster i vissa fall kan jag summera det till. Sådant svider. Ekonomiskt klara man det utan problem men ens ego får sig en knäck. Bra för karaktären att få sig några rejäla smällar.

Utveckling för depåerna i Avana. Läs mer på elefantholken.se

Köpt in en hel del tech/growth sedan början på sommaren. Vissa av dessa techbolag har gått upp extremt mycket. I vissa fall över 100 %. Det är en lång svans av bolag men många utgör runt en kvarts procent av portföljen så de gör just nu inte så stort avtryck.

Har behållt utdelningsbolag med lägre utdelningsandel och stabilare verksamhet. Över tid tror jag de balanserar tech/growth bolagen och ger någon form av löpande avkastning. På sikt bör de även sakta stiga i värde.

Tyvärr har slagsidan mot vissa innehav inte blivit bättre. Nibe utgör 18% mot drygt 10 % i utgången av 2019. Vitec med 8 % och Avansia 7 % är två andra tungviktare. Inget problem så länge bolagen går bra. Men händer något med Nibe så kommer det att bli tråkigt.

Bifogar en tabell från Avanzas portfölj rapport. Vissa innehaven har gått bra men ägts en längre tid. Avkastningen är sedan inköp. Gissar att om man dubblar värdet på innehaven genom nyinköp så halveras avkastningen i tabellen. Fanns ingen lista på sämsta innehav. Den listan är längre och intressantare. Undvika förlorare är hemligheten till bra avkastning. Under 2020 fanns det ingen brist på bolag som visade sig bli förlorare.

Portföljens innehav som gått bäst sedan inköp(visar bara innehaven på Avanza)

Mitt totala värde på finansiella tillgångar som fritt går att disopnera är upp ca 15 % sedan utgången 2019 (inkl litet nysparande). Portföljen har stått stilla i värde. Uttag för wibblekassan, måttlig uppgång i Byggkassan och lite nyspar samt dragit ner belåningen med 1/4, utgör årets ökade värde.

Direktavkastning portföljen: 1,65 % (3,77 % för 2019). Förklaringen är att en hel del bolag slopade utdelningen under 2020 samt att en del har sålts samt många tech/growth bolag inte delar ut några pengar.

Wibble-kassan

Stora ändringen är att jag etablerat en “privat a-kassa” vid namn Wibble kassan där det nu ligger 21 Wibblelöner. Mitt under brinnande pandemi raset insåg jag att risken för att bli arbetslös var överhängande och man behöver medel vid sidan om för att klara det så man inte tvingas sälja aktier på absoluta botten. Ironiskt nog sålde jag en del aktier på botten och la över dem i Wibble-kassan och det har kostat mycket i avkastning under 2020. Konceptet med Wibble-kassan är jag helnöjd med. Just nu kan jag leva nästan två år utan att det kommer in någon slant alls.

Det är i huvudsak likvida medel som finns i Wibble-kassan men framöver kommer fördelningen viktas över till fonder. Målet är att utöka så bara en årslön ligger i cash, resten i fonder och totalt utgöra tre års Wibble lön.

Buslådan – min lilla trading verksamhet

I mitten av april sattes det in lite pengar på en ISK som skulle användas till “trading”. Målet var att leka runt i denna “buslåda” och låta övriga akiter får vara ifred. Det har uppfyllts ganska väl. Trading verksamheten har gått väldigt bra med tanke på att alla historiska försök att bedriva någon form av “trading” har misslyckats. Jämfört med proffs traders så är det nog inte mycket att hänga i julgranen. Normalt består depån av 50-75 % likvida medel. Har sedan i slutet av april gjort 21%. Några bra fullträffar men mest gnetande med “market making” och fallande knivar i portföljbolag som temporärt säckat ihop. Med “market making” menas att jag brukar kolla var högsta och lägsta ligger senaste månaden och lägger in bud nära lägsta och sälj nära högsta. Sen får de ligga där tills man får napp. Har gått ganska bra. Men det är små summor så jag gör det bara som en kul hobby.

Byggkassan

Byggkassan är min ISK för hus och bil relaterade utgifter. Då jag lever snålt och inte renoverar något i onödan har den växt på genom åren. Byggkassan har gått från klarhet till klarhet under 2020. Levererat utdelningar enligt plan. Två innehav ställde in och ett fick lämna(Logistri). Har köpt Robur Ny teknik, Latour, Investor och Creades som balans till de tunga fastighetsinnehaven. Även här sneglar jag på mer tillväxt och mindre utdelning.

Vitec köper Unikum

Årets första börsdag rivstartade ett av mina portföljbolag Vitec med ett förvärv. Köpet av Unikum datasystem AB i från Lund. Förvärv kan ta lång tid så detta har nog kokat i grytan senare halvan av förra året eller så har “samtal” gjorts under längre tid. Vitec har växt snabbt de senaste åren genom förvärv och köper regelbundet 3-5 bolag om året.

Unikum omsatte 102 Mkr med ett EBITDA på 40 Mkr. Jämförelsevis omsatte Vitec under 2019, 1156 Mkr och gjorde ett EBITA resultat på 247 Mkr. Allt som allt borde Unikum förvärvet förbättra siffrorna för hela Vitec gruppen.

Förvärvet sker kontant och de brukar inte säga hur mycket beloppet ligger på men man kan titta i årsredovisningarna och gissa sig baklänges på ett grovt ungefär. Vitec är en serieförvärvare och aktiekursen har stigit rejät under de senaste åren. Omsättningen ökar nu drygt 8 % och med förbättrade marginaler.

Värderingen av Vitec

Värderingen i Vitec är minst sagt hög/ansträngd/utmanande eller hur man nu vill kalla det. Vinsten per aktie för 2020 antar jag kommer ligga på 4,50-4,60 kronor. Med en kurs i skrivande stund på runt 350 kr blir det ett P/E på ungefär 75-80 gåger.

Vitecs aktiekurs jämfört med OMX S 30 och NASDAQ 30 sedan 2012-12-31.

Om inte bolaget drar till med någon saftig nedskrivning så växer vinsten per aktie med drygt 40 %. Det ger ett PE/G på knappt 2 och i nya tider då räntan är gratis kan det kanske gå att försvara på någt sätt men då gäller det att bolaget växer på i stadig takt.

Sammanfattning

Kommer jag att sälja mina Vitec då jag tycker de är övervärderade? Nej, har aktierna i vanlig depå inköpta för knappt 20 kr för ett antal år sedan. Skatten för att sälja skulle bli brutal jämför med inköpspriset.

Vitec är en av mina bästa investeringar någonsin förutom Nibe och utgör drygt 8 % av portföljen. Kommer ha kvar dem ett bra tag till men den växande utdelningen kommer investeras på annat håll. Vitec är ett BRA BOLAG som man kan äga på lång sikt. Värderingen är inte förmånlig men jag äger även Vitec i ett par olika pensionsdepåer och där kan jag tänka mig att öka då det är minst 20 år tills jag kan hämta ut några pengar. Räknat på förmodad lägsta pensionsålder på 75 år.