Summering av 2022

Lite lagom in på det nya året 2023 kommer här en summering och lite tankar om hur det gångna året gick.

För de som vill ha korta versionen var det ner, -23,7 % brutto och – 31,3 % netto med hänsyn till belåning. Utdelningarna i kronor räknat var på all time high!

Förrförra året 2021 avslutades som det bästa någonsin för portföljen, upp 81,3 %. Det går fort upp och ner. Det jag är mest nöjd med under 2022 är att jag har fortsatt att nettoköpa för utdelningarna, petat in like mer kapital från lönen och sen sakta men säkert dragit ner belåningsgraden utan att göra några större försäljningar. Gick in i året med en känsla av att det gick “för bra”. Lyckades såleds att motverka känslan av FOMO och hålla emot att göra några vansinniga inköp precis innan kriget började.

Valutakurserna har pekat rätt och ett stort innehav i Novo Nordisk har även det gjort det inte har gått så illa som det kunde gjort. Ligger lite lagom tungt i tech och fastigheter vilket helt klart drog ner substansvärdet.

Blev inte så många inlägg på bloggen under året. Kriget, en längre ledighet och byte av uppdrag på jobbet har satt fokus på annat. En stigande börs är roligare än en sjunkande. När börsen sjunker är det bara att mala på och köpa mer, månad in och månad ut. Inte roligt men lönsamt när det vänder. Har varit igenom tråkiga perioder förr. Finns mönster som går igen men varje kris eller nedgångsperiod har sitt unika tema.

Tankar inför 2023

Det är inte ovanligt att börsen är pigg och optimisk inför ett nytt år. När årsbokslut och Q1:or trillar in kan det sen leda till dystrare börs. Just nu är börsen upp. Gäller att inte ryckas med i onödan och köpa dyrt. Tror på att sprida ut köpen över året. Brukar dock bli som mest köpande när utdelningarna i maj är utbetalda. Får hoppas att bolagen är vettiga och inte delar ut för mycket i år. Det kommer nog svåra tider. Bättre att ha lite på lager än behöver tigga pengar.

För egen del kommer det investeras i fler bolag och förhoppningsvis behålls belåningen på en lagom nivå. Tror tyvärr att detta året kommer innebära en del utdelningssäkningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *