Kvartal 1 2021 med mars transaktioner

En något torr och tråkig rubrik kan tyckas. Inget “click-bait” då denna blog inte betalas av någon reklam utan finansieras helt av skattad arbetsinkomst. Även rapporteringen är sen. Får skylla på den icke existerande ekonomiavdelningen…

Utveckling första kvartalet

Börsen var stark. Portföljen gick upp och lite utdelningar tickade in. Mycket bra kvartal således. Några raketer steg rejält men med tanke på den låga viktningen bidrar de bara på marginalen. Nibe, Vitec, Novo Nordisk, Latour och Avensia är nyckelspelarna i portföljen.

Nedanstående diagram är på den delen av portföljen( ca 2/3) som ligger hos Avanza.

Inköp Mars

Ratos (45,41 SEK)

Det har vänt för Ratos. Omvandlingen till en compounder kanske går vägen. Första gången jag ägde Ratos var 1995. Har ägt aktien i omgångar. Var hel nöjd när Arne “Världens bästa” Karlsson rattade bolaget. När han hoppade av gick det fort utför. Ratos har i omgångar gått upp och ner under sin långa historia. När det går upp finns det mycket pengar att tjäna. När Jonas W lämnar om något år är det nog dax att tacka för sig. Då börde bolaget få en ny svacka. Historien upprepar sig inte men den brukar rimma.

Cellink (413-423 SEK)

Cellink är en svensk biotech highflyer med VD Erik “Erik i Gatan” Gatenholm vid rodret. Bolaget började som ett litet startup där Erik och några andra skulle göra business på hans pappas uppfinning av biobläck. Det lyckades sälja bläcket men kom snabbt på att de behövde en maskin så de knåpade ihop en 3D skrivare för biobläck. Genom att ta in kapital från bl.a Friherren Carl Bennet blev bolaget väl kapitaliserat. Aktien skjöt upp som en raket och det har utnyttjats till att växa inom andra vertikaler.

Jag kan på ett ungefär gissa vad bolaget sysslar med. Gick in med liten slant i en pensionsdepå på runt 120 kr. Tog en liten bevakningspost. Min gissning och förhoppning är att Gatenholm bygger något stort compounding likt inom biotech. Bara att hålla i hatten och hänga på. Går det så går det.

Cibus Nordic Real Estate (164,60 SEK)

Gillar fastighetsbolag och Cibus i synnerhet. Matbutiker är stabila och är numera viktiga inom “last mile” för e-handel. Månadsutdelning som år efter år förhoppningsvis stiger är trevligt. Då får man ett löpande kassaflöde som kan användas för nya affärer. Började köpa in mig på 125 kr och nu står aktien snart i 180 kr. Har blivit bra än så länge.

Samhälls Byggnads Bolaget, SBB

Sålde mina SBB D och köpte SBB B. Får lite mindre i utdelning men räknar med att aktien kommer stiga och utdelningen kommer höjas i en trevlig takt framöver. SBB D aktier ger bra direktavkastning men risk/reward är mycket bättre i SBB B. Tillhör Baljans fan club. Synd man inte köpte mer när han åkt in i finkan några dagar. Då bjöds det på bra köpmöjligheter.

Försäljningar Mars

Ocean Yield (29.95 NOK)

Som Dynamit Harry brukar säga: “Aldrig ut på havet” borde jag också sagt. Gillar båtar och shipping. En dyr hobby. Har brännt mig ett antal gånger. Så även denna gång. 1/3 kvar av insatsen exkl utdelningar är inte bästa affären. Köpte Cibus för likviden.

Royal Dutch Shell PLC Class B($ 42,23)

Köpte oljebolag när oljan var hyggligt pressad. Bra fart i oljefirmorna. Tog hem vinsten efter en snabb uppgång.

BP Plc($ 26,96)

Samma här, snabb vinst. Sålde.

Chevron ($ 112,41)

Sålt allt, snabb och fin vinst.

Exxon Mobil ($ 62.28)

Sålde en liten del. Behåller 3/4 så länge.

Lundin Energy(298 SEK)

Sålde av en liten del. Gillar att det är ett “svenskt” bolag som delar ut pengar 4 ggr om året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *