Mitt Avanza år med lite kommentarer

Efter lite stillsamt nyårsfirande är det åter dags att skriva några rader.

På Avanzas hemsida dök det upp en kul liten funktion som heter Ditt 2019. Klickar man igenom lite frågor så “avslöjas” lite info om ens förehavande på Avanza under 2019. En smular infotainment och lite gameification för att utbilda, underhålla och driva nya affärer till sin plattform. Kunderna uppmanas att dela under hashtaggen #mittavanzaår.

Här nedan kommer några bilder jag klippte ur från en av mina “frågestunder”. Den första är för mina vanliga depåer och den andra är för mitt IPS sparande som numera är mer eller mindre passivt. Med passivt menas att det någon gång då och då säljs något men mest köps det in för utdelningar som trillar in. Kommer senare skriva ett inlägg om IPS portföljen.

Året på Avanza har gått bra!

Mina Avanza depåer gick upp 52,7 %. Plockade ut ett diagram i skrivande stund 2020-01-02 och då får man en siffra på drygt 50 %

Då jag har depåer på andra banker så har jag gjort en liten beräkningsmodell som ser ut så här:

Utgående kapital / (Ingående kapital + höjd belåning + insättningar) -> 42,8 %

Räknar jag med projektet Byggkassan så blir årets uppgång 38,6 %. Med statistik och siffror kan man säga lite vad man vill. Årets bästa innehav är helt klart ehandelsexperten Avensia. Vid ingången av året utgjorde bolaget 18 % av portföljen och aktien steg kraftigt på våren. Har sålt av halva innehavet och nu utgör Avensia dryg 6 % av portföljen och är näst största innehav.

Sverige i topp!

Sverige är i topp bland innehaven. Genom åren köps det mer i Kanada och Usa. Månads, kvartals och högutdelar finns där. Även branscher som är ovanliga eller inte existerande lockar. Innehav i utländsk valuta har på marginalen förbättrat portföljens resultat. Vissa säger att valuta är ett nollsummespel men historiskt har devalveringar urholkat den svenska kronan. Nu sköter marknaden detta utan att politikerna behöver göra något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *