IPS portföljen året 2019 + 41,6 %

Historik till mitt IPS sparande

Här kommer årsavslutet för min IPS portfölj för året 2019. IPS sparande för vanliga löntagare är avskaffat som avdragsgillt pensionssparande. Började arbeta år 2000. Då var lönen låg men det blev någon hundralapp i sparande varje månad. Någon månad fanns det inga pengar så då fick man ställa in. På den tiden kunde man dra av ett basbelopp som mest. Ett sådant belopp kändes som en fantasisumma och något man aldrig kom upp till. På den tiden sparades pengarna i någon trött aktiefond hos den lokala sparbanken.

Runt 2004 öppnades en depå hos Avanza och jag började köpa aktier med skiftande framgång. I och med att man inte behövde pengarna till större privata köp som bil och bostad fick de ligga kvar i olika “långsiktiga” innehav. Efterhand ökade inkomsten och med det sparandet. Intressant nog minskade avdragsmöjligheterna så de sista åren kunde jag spara maximalt vilket var en tusenlapp i månaden.

När avdragsmöjligheterna försvann gick IPS portföljen in i en passiv fas(slutförvaring). Med passiv menas att det någon gång då och då säljs något innehav men mest köps det för utdelningar som trillar in.

Portföljen 2019

Enligt “Ditt 2019” på Avanza, avkastade portföljen 41,63 % och enligt grafen lite längre ner i inlägget så har man avkastat 40,46 %. Lite drygt 40 % har årets “passiva” portfölj avkastat. Gjort 7 köp och två sälj transaktioner under året. Antalet utdelningstillfällen var desto fler. En okulär genomräkning fick det till 109 st. Kan vara några fler eller färre. Drygt en utdelning var tredje arbetsdag, året runt med viss tyngd på våren.

Årets avkastning(2019) för Elefantholkens IPS depå.

Det mesta av pensionskapitalet är investerat i Sverige. Usa och Kanada har ökat genom åren. Då det är månads och kvartals utdelning samt vissa tillväxtbolag som lockar. Utdelning är inte huvudfokus för depån utan den är mer tillväxt tung. Med tillväxt är det typ Microsoft och Novo Nordisk tillväxt och inte 100 % om året för diffusa SAAS tjänster utan vinst. Danmark härrör helt till Novo Nordisk innehavet.

Diagram över utvecklingen för Elefantholkens IPS depå.

Portföljen hade vid utgången av år 2019 35 innehav. Kanske blir det en bloggpost framöver av dessa innehav om det finns intresse för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *