Summering juni – juli 2021

Sommaren som kom och gick

När detta skrivs har sommarens semester passerats och en ny period med arbete inletts. Första dagen blev en hårdstart. Semestern har spenderats hemma med lite underhåll på huset. Skrapat, oljat och målat gavlar samt fönster. Fix och donande i trädgård har det också blivit.

Har levt snålt under sommaren. Verkligen försökt att spendera pengar men det gick liksom inte. Nåväl när det kommer till att köpa aktier har det inte funnits några problem.

Några lärdommar från pandemiåren och ändrad syn på innehaven

Börsen har gått extremt bra. Bolagen och dess Q2:or har överlag varit bra eller riktigt bra men det känns ändå som om börsen tagit ut mycket i förskott. Man är numera luttrad. Har lärt sig en hel del under pandemi åren. Köper man kvalitetsbolag så får man tillväxt som ofta belönas med höjda kurser, förr eller senare. Delar bolagen ut pengar så blir utdelningen högre allt eftersom. Om det inte finns någon utdelning att sukta efter, återinvesteras pengarna i ny tillväxt. Alltså har portföjlen gått mot att mer och mer bara ha innehav som på ett eller annat sätt växer.

Summering juni – juli 2021

Nedan kommenterar jag genom några oneliners per bolag varför jag köpt eller sålt en viss aktie. Om någon är intresserad kan jag skriva en längre text. Främst då om varför jag köpte ett bolag.

Diagramet visar på en uppgång för perioden på drygt 15,25 %. Det är riktigt bra! Ca 2/3 av portföljen ligger på Avanza och siffran avspeglar dessa innehav.

Portföljutveckling juni – juli för år 2021 upp 15,25 %.

Köp

Abcellera Biologics Inc($ 16.29)

Peter Thiel var med och startade bolaget och sitter i styrelsen. Thiel var den första utomstående investeraren i Facebook. En riktig hårding. Abcellera är en skön blandning av data, AI och läkemedel. Aktien har mest gått ner sedan IPO’n. Fick höra talas om den på podden Fill or Kill. Affärsidén är att hyra ut sin AI inom forskning på antikroppar till de som behöver. Ibland tecknar de royalty avtal som gör att bolaget får del av framtida vinster om det blir en lyckad medicien. Bolaget lyckades ta fram en antikropp mot covid-19 på rekordtid som redan nu genererar ett stadigt kassaflöde. En rejäl chansning men intressant bolag som köps in långt under IPO kursen.

CellInk (518 kr)

Från 7 personer till 700 på något år. Denna rakettillväxt började jag köpa in mig i när kursen låg på run 130 kr i någon av pensionsdepåerna. Nu dubblar jag innehavet i min vanliga aktiedepå. Triggern var när jag läste att Cathie Woods 3D skrivar fond ökade upp.

FlexCube (54,80 kr)

Bolaget säljer flexibla logistikvagnar som även kan beställas som självkörande. Amazon och Tesla tycker det verkar vara något att satsa på som kund. De har lagt skarpa beställningar. Väldigt litet bolag som om allt går vägen är en 10X+ kandidat. Kommer bli en mycket bumpy road men om man är långsiktigt och ser potentialen tror jag det finns pengar för mig att tjäna här. Tog en liten bevakningspost.

Signatur Fastigheter (18,70 kr)

Cibus Nordic Realestate (192-98–203.80 kr)

Köpte mer i fastighetsbolaget som äger livsmedelsbutiker. Mycket stabil verksamhet. Gissar och hoppas att alla inte kommer sitta hemma och beställa mat som körs ut.

Creades A (103,2 kr)

Sven Hagströmmers Investmentbolag som har lyckats väldigt bra med sina investeringar. Väl värd sin premie. Kommer att på sikt öka och köpa mer. Tungt viktad mot Avanza

Creaspac SPAC (100 kr)

Ett tomt skal men här hoppas jag gänget från Creades gör någon bra affär som man kan var med på från början. Blir till att ha tålamod och inte sälja förrän man vet vad som kommer hända.

Texas Instruments ($188.83)

Broadcom ($484.88)

Ett amerikanskt/asiatiskt teknik konglomerat. Bra tillväxt och förvånansvärt hög utdelning som även stiger. Har en mjukvarudel som får leva i skuggan av halvledare och annan hårdvarutech inriktad verksamhet.

Algonquin Power & Utilities Inc ($18.85)

Kanadensiskt bolag inom vatten, avlopp och grön elproduktion. Direktavkastning på drygt 4% som sakta stiger. Då och då gör de förvärv. Ingen compounder precis men på sikt kan det ge någon procent extra i tillväxt.

Qualcom Inc

Amerikanskt teknik bolag som ligger bakom Snapdragon processorerna som används inom många olika mobiltelfoner och plattor. Ligger tungt inom 4 och 5G. Bra tillväxt till ett ok pris. Ger låg men stigande utdelning. Försöker i skrivande stund ta över Veoneer.

Pembina Pipeline Corp

Midstream bolag som köpt Kinder Morgans kanadensiska verksamhet. Delar ut per månad och ger hög utdelning men tyvärr har den inte stigit på lång tid.

Enbridge Inc

Ett stort midstream bolag som ger hög utdelning ca 6,6 % i dagsläget som desutom sakta har ökats på de senaste åren. En ovanlig kombination.

OneOk Ink

Ännu ett midstreambolag med hög direktavkastning och stigande utdelningar.

Försäljning

Pepsico Inc ($156.14)

Amerikanskt kändis bolag som ligger bakom läskedrycken Pepsi. Har genom åren diversifierat sig mot snacks och andra lättare maträtter. Trygg och säker utdelning men det var ett litet innehav som fick stryka med i utrensningen.

Clorox

Amerikanskt bolag som säljer olika kemiska preparat för främst städning och andra saker som behövs i hemmet. Stabilt och stod emot väl under värsta corona kraschen. Hade en liten post som säljs ut. Ett ganska bra och defensivt bolag. Går värderingen ner kanske jag tittar in igen.

Exxon Mobil

Högutdelnade stort amerikanskt oljebolag men som saknar tillväxt.

Exchange Income Corp ($39.64)

Ett hyggligt högutdelande konglomerat där utdelningen klarades under pandemin men verksamheten är ganska tung mot flyg och jag är inte helt övertygad att de kommer höja någon utdelning i närtid. Vinsterna lär nog inte sticka iväg heller.

General Mills

Amerikanst livsmedelbolag. Växert låga ensiffriga belopp. Utdelningen segar sig sakta upp. Vill ha lite mer fart i mina investeringar så jag sålde av. Passar nog en väldigt passiv värdeinvesterare men mat är stabil verksamhet så detta bolag är att likna vid en obligation.

Universal Corp

Bolaget köper in tobaksblad från bönder över hela världen, buntar ihop dem(bladen, ej bönderna) och säljer till de tobaksbolagen. En grosist inom tobak. Hög och stadig utdelning, ingen tillväxt att tala om. Det röks allt mindre.

Invesco

En stor kapitalförvaltare. Ingen större tillväxt eller svung i aktiekursen. Inget EQT precis. Valde att sälja detta lilla innehav.

Lundin Energy

Ett “svenskt” oljebolag som körs av familjen Lundin. Ger hög utdelning som kanske höjs ytterliggare. Har en liten slurk i Byggkassan, så jag har inte lämnat bolaget helt.

AT&T Inc

Stort amerianskt telco bolag. Gav bra utdelning som sakta steg med stabil business. Tyvärr högtbelånat efter köp av diverse media bolag. Telecombolag skulle bredda sig och köpa media och lite annat för att få svung på verksamheten. Ny har de ändrat sig och skall renodla. Jag renodlade bort detta innehav.

Nobina(75,9)

Hyggligt bra bolag men NP3 och K2A känns bättre så det blev att välja. Jag valde inte Nobina.

Resurs(44,2 kr)

Sålde innan rapporten. Gissade att den kanske inte skulle bli så bra. Har länge haft en tråkig känsla för bolaget. De delar ut pengar och kommer göra det framöver men någon tillväxt har man inte sett. Dåliga rapporter med märkliga bortförklaringar späder ut förtroendet. När det är dags att leva på utdelningar så kan ett bolag som Resurs trots deras brister ingå i portföljen. Men i uppbyggnadsfasen kommer de inte ingå. Skulle aktien packa ihop men rörelsen är som den är idag kommer jag köpa tillbaka på spekulation om “återhämtning”.

Pref och D aktier

Sålde Corem, Volati, Sdiptech, NP3, Fastpartner, Sagax bolagens D resp pref aktier. Hög, fin och stabil utdelning men potentialen är 0 i dessa aktier så jag valde att sälja. Fokuserar än mer på tillväxt. Men som vanligt skulle marknaden bli “ologisk” kan man göra ett återköp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *