I förra inlägget var jag lite oroad av att jag kanske skulle spänna bågen lite för mycket genom att jag tecknade mig för en större mängd K-Fastigheter. Lyckligtvis behöver jag inte oroa mig för det längre. Det blev ingen tilldeling. Verkar som det var rätt så dålig tilldelning överlag. Många Avanzianier som sålde 50 st under förmiddagen
K-Fastigheters IPO blev mycket lyckad. Öppnade runt 145, var som lägst nere i 136 samt avslutade dagen på 163 kr. Man fick lite vibbar från tiden då Svenska staten sålde ut försvarskoncernen Celsius. Då gick den aktien från 100 till 140 på en dag. Selin har lyckats! Genom en brakstart på denna IPO är det ett positivt momentum i aktien och bolaget.
Köpte TRE, ja tre st aktier a’ 148 kr för lite småskrammel som låg i en pensionsdepå. Procentuellt blev det 10 % uppgång på en dag.
Tror fortfarande de har “världens grej” på gång med sina typhus och kombinationen Karlsson/Selin. Men i närtid bör det inte finnas någon större potential i aktien. Priset överstiger värdet men om man är superlångsiktig och ser en tenbagger så går det fortfarande att räkna hem. Svårt läge. Blir att avvakta.
Jobbade hårt hela kvällen med att sätta mig in i vad K-fastighter är och gör men framför allt om det finns en möjlighet för mig att tjäna några pengar där. Har tecknat en för mig rejäl post motsvarande ca 2,6 % av portföljen. Den kommer att bli till 100 % belånad så det är hög risk! Belåningsgraden i portföljen är nu högre än jag vill ha. Det kommer inte finnas något belåningsvärde på K-fastigheter på ett tag. Enligt min kreditgivare kommer det att se ut som ett stort uttag.
Varför har jag då tecknat i bolaget? En bra fråga! Här gäller det att skriva ner anteckningar till sig själv i framtiden. Går det bra kan jag klappa mig själv på axeln. I bästa fall kan värdet 2-3 dubbla sig de närmsta 15 åren. I värsta fall går bolaget i konkurs. Min avsikt är att ligga på aktierna länge.
Avsaknaden av utdelning kommer kännas hårt men jag tror att det i detta fall kommer att löna sig. Skulle jag behöva pengarna till annat får jag bita ihop och sälja av. Efter att ha läst igenom årsredovisning för 2018, senaste Q3 rapporten och noteringsprospektet kan jag säga att på teckningskursens nivå går det inte att räkna hem bolaget. Utvecklas bolaget i lugnare takt än hittills kan man räkna hem en investering i bolaget. Mycket förhoppningar om framtiden med andra ord. Magkänsla, tro på VD Jacob Karlsson och ordförande Erik Selin är det som gäller.
Sen vet man ju inte hur mycket aktier som kommer att tilldelas. Det kanske inte blir så många?
Anledningar till att teckna:
Erik Selin är ordförande och del huvudägare. Han är ultra stabil. Kan sina saker och är långsiktig. VD Jacob Karlsson verkar ha samma synsätt och började liksom Selin med två tomma händer och byggt upp bolaget från noll. Tittade på nedanstående intervju med Selin. Riktigt informativ.
Marknaden
Bostäder är ganska säkert. Finns god marknad för nybyggda attraktiva lägenheter. I södra Sverige är det bostadsbrist på de marknader K-fastigheter verkar på.
Bygger för att äga
Bolaget har tre typer av hus som de med vissa modifieringar kan massproducera och löpande förbättra processen. Det gör att de kan bygga bra hus billigare än konkurrenterna. Enligt VD’n så har byggmarknaden inte haft några större innovationer sedan tidigt 80 tal. Då bolaget bygger till sig själva blir det förhoppningsvis bra byggt och inget fusk.
Risker
Det finns alltid risker! Största risken är att Karlsson och Selin lämnar bolaget. Det skulle bli en stor smäll. Finanserna är ganska ansträngda men med nya friska pengar hjälper det upp för ett tag. Att ständigt bygga och köpa nya hus kräver mycket kapital. Lånen ligger utspridda på olika banker och löptider. Vid en allmän räntehöjning med ett antal procent känns det som det skulle vara godnatt med dagens belåning.
Disclaimer:
Inget av innehållet på bloggen utgör någon investeringsrådgivning och ska heller inte uppfattas eller nyttjas som sådan. Alla köp av aktier eller andra investeringsbeslut sker alltid på egen risk och ska därför också grundas på en egen bedömning och din egen analys av den aktuella investeringen. Artikelförfattaren äger inga aktier i nämnad bolag vid tiden för publiceringen.
Den här frågan har jag sett komma och gå Twitter. Intressant fråga och det är naturligtvis upp till var och en hur man vill göra. Jag har folk i min omgivning som tittar någon gång om året. Andra jag känner kör avancerade kalkylark och uppdaterar varje dag.
Hur gör jag?
Har depåer i olika banker så någon automatisk koll får jag inte genom att bara logga in och se nettosaldot. Någon gång varje vecka loggar jag in på nätmäklaren och kollar då den största depån. Anledninge till detta är att den är belånad. Ett antal olika innhav utgör säkerhet för aktielånet, vilket förpliktigar att ha betryggande säkerheter. I och med att man är inloggad blir det att man kollar igenom de andra depåerna på denna nätmäklare och kollar händelser som t.ex utdelningar.
Ca var annan månad sammanställer jag alla innehav, kurser, aktuella utdelningar och eventuella kommunicerade höjningar/sänkningar. Det gör jag i Libre office Calc dokument. I detta dokument har jag även min “budget”.
Löpande utgifter och inkomster i form av lön och utdelningar bokförs inte. Orkar inte ha någon koll på detaljnivå. Ca en gång om året går jag igenom kostnader för att få en grov uppfattning vad pengar spenderas på. Detta utgör även underlag till nästa års budget.
Ungefär så är min process för aktier, utdelningar och personlig budget. Hur gör ni?
Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings senaste avslöjande om Swedbank har osäkerheten höjts ännu ett snäpp. Swedbank går bra i sin kärnverksamhet. Finns utmaningar på horisonten med fintech och annat men det tror jag de kan hantera.
Värre är det med allt skit med penningtvätt, vapenhandel, kemgasfabriker och annat man läst om i media. Swedbank tiger som muren medan SEB som är lite mer mediatränade gick ut direkt och sa att SVT:s Uppdrag granskning hade kontaktat dem.
Hur står sig då utdelningen i Swedbank? Det är en svår fråga. Ursprungligen trodde jag att den kom att ligga runt 12 kr men efter bankens “förtydligande” sänkte jag den till 9 kr. Nu har man sett prognoser på 5 kr. Bloggaren The Dividend Story tror på 9 kr. Min gissning blir nu reviderad till att tro på 7-8 kr. Om Usa väljer att dra in dollarhandeln är banken en avvecklingskandidat. Blir det rejäla böter så kommer nog aktiekursen på sikt att gå upp i någon form av “lättnadsrally”.
Veckan har inneburit hårt knegande. Man kan säga att det det är har varit anti FIRE. Ingen “retirement” i sikte. När man halvt avdomnad sitter på det offentliga färdmedlet som tar en hem till byn på landet är man tacksam att man ännu en dag har överlevet storstaden med sina bombningar, drive by shootings och annat som numera är vardagsmat.
Lyssnade på vad vår statsminster sa på statstelevisionen om hans förklaring till varför det är som det är. Kan inte så mycket om politik men jag begriper inte vad han säger. Min tolkning av hans genomarbetade budskap är detta:
Förr var det mord bakom stängda dörrar men nu har det sjunkit i antal. Istället har morden kommit ut på gatorna. Något samhället inte har varit beredd på.
Dagens utveckling kom plötsligt men de(regeringen) har vetat om det under en längre tid.
Nu måste regeringen bestämma sig för vad den skall göra men den är väldigt handlingskraftig då ett 30 tal punkter finns med i budgeten.
Det skall åter bli normalt att arbeta och gå i skola iställer för att vara ledig.
Ovanstående är mint tolkning av vad statsministern sade till folket. Då jag är en man av folket måste det ju vara mig han adresserar. I Aftonbladet blev han visst sågad. Även SVT tyckte han var lite otydlig.
När det gäller aktier kommer det att finnas vinnare och förlorare. Företagare inom resturang och hotell i Malmö kommer få det kämpigt. Skanska gissar på mindre byggande. Wihlborgs är förtegna men allt annat lika borde minskad ekonomisk aktivitet innebära lägre värde på deras fastigheter och på sikt sämre hyresintjäning.
Företag som sysslar med säkerhet borde kunna dra fördel.
Enligt ovanstående rubrik har jag ökat upp i den amerikanska telekom och underhållningsgiganten AT&T. Manövern bygger på att jag sålde mitt lilla innehav i kapitalförsäkringen(KF) och köpte ett större innehav i min vanliga aktiedepå där jag har belåning. Hela köpet sker såleds med belånade medel. AT&T är med i superlånet på Avanza och utdelningen täcker med råge räntekostnaden.
AT&T har i många år sakta men säkert höjt sin utdelning och ger i skrivande stund ca 5,1 % i direktavkastning. Bolaget är hårt skuldsatt men sitter på tillgångar som genererar bra kassaflöden. Min gissning är att de kommer att höja utdelningen med en cent per år och sen lägga resten av kassaflödet på att amortera vissa delar av sina skulder.
Inga snabba pengar här inte! Målet är att ha 50 – 100 bolag av denna kaliber i portföljen som ger stadig utdelning. Just nu utgör AT&T ca 0,8% av portföljen och om inte aktien rusar iväg kan jag tänka mig att köpa mer längre fram.
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB har lagt ett bud på Hemfosa. SBB som bolaget kallas är verksamt inom “samhällsfastigheter” och bostadsfastigheter. Den offentliga sektorn uppfattas som en stor och trygg hyresgäst. Det kan t.ex vara skolor och äldreboende till sjukhus och domstolar som hyrs ut.
Bolagets storägare och starke man VD’n Ilija Batljan har gjort en snabb karriär. Från socialdemokratisk politiker till fastighetsmagnat på “knappt fyra år” är extremt bra jobbat. Värdet på innehavet i SBB bör ligga på över tre miljarder kronor. Längre ner på ägarlistan ligger andra tungviktare i fastighetssfären som Sven Olof Johansson, Erik Paulsson och Marjan Dragicevic via Dragfast AB.
Nu lägger SBB bud på konkurrenten Hemfosa som har ungefär samma inriktning. Kombinerat ligger fastighetsvärdet på lite drygt 70 miljarder kr. Snart hack i häl på Erik Selin!
Erbjudandet är mixat med nya aktier(5,5 st SBB för en Hemfosa stam) i SBB till 55 % och 45 % bestående av kontanter, där stamaktier får 120 kr och preffarna får 195 kr. Lite halvklurigt upplägg.
Äger inga aktier i Hemfosa men några stycken SBB i en tjänstepensionsdepå.
Det kom i dagarna ännu ett bud på Swedol(SWOL B). Denna gång är det Momentum Group som lägger ett bud. 46,5 kr erbjuds för varje aktie i Swedol eller 0,4 aktier i Momentum Group.
Swedol är ett bolag som säljer yrkeskläder, maskinutrustning och mycket annat i ca 100 butiker och på nätet. Professionella användare är den prioriterade kundgruppen. Främst inom bygg och anläggning, industri, åkerier, jord och skogsbruk.
Jag är övertygad om att budet går igenom då ca 70 % av Swedol ägs av Nordstjernan och de i sin tur äger 14,8 % av kapitalet och 22,9 % av rösterna i Momentum Group. Det enda som kan stöka till det är om någon hedgefondare kommer in och klipper 10 % för att förhinda. Nordstjernan är långsiktiga och kan vänta ut en kvartalskapitalistare. Momentum Group har sagt i sitt pressmeddelande att de kan tänka sig att fullfölja på lägre nivå än 90 %. Således en ganska säker “done deal”.
Hur agerare bloggaren?
I min IPS pensionsdepå som är ganska passivt förvaltad då det endast är små affärer som görs rör det om lite i grytan. Efter budpremien så var innehavet värt ca 1,8 % av depån. Ganska omgående såldes innehavet och ett nytt innehav i Exxon Mobil köptes in. Då affären känns som säker och aktien steg omgående till 46,20 så bjöd jag på trettioöringen samt tog ett courtage. Kanske loggar jag in på nätmäklaren och plockar fram statistik för att räkna på affären. Överlag är jag mycket nöjd med resultatet. Om jag hade fått välja skulle jag ligga kvar i Swedol då det är ett fint bolag och jag tror det skulle klarat sig bra på egen hand.
Är svag för kakor och godis. En bra handling är när man inte köper några kakor och godis. Tyvärr blev det inte så när jag gick hem från knegandet. På landet har vi inte så många butiker att välja på. Där jag bor finns det en ICA butik. De har ett “defacto” monopol i och med att det är knappt en mil till nästa ort där det också finns en ICA att besöka. Det gör att ortens ICA kan ha ett begränsat sortiment till högt pris. Tyvärr får man ändå sponsra den lilla butiken då de också är systembolagsutlämnare, post och Schenkerombud. Läggs butiken ner försvinner all form av service i byn. Så jag gör byggden en stortjänst genom att hålla liv i butiken.
Att ta en position!
Kvällen till ära såg jag något mitt öga inte skådat tidigare, en ny Ballerina smak. Nämligen Ballerina Kanelbulle. Hur man kan komma på tanken att göra en Ballerina Kanelbulle kan man ju undra… Sagt och gjort blev det en “Lynching” efter klassiskt Peter Lynch maner. Det blev en lång position i ett ett paket som hamnade i väskan. Tjugo kronor och nittio öre kostade denna position. Har redan skalat ner innehavet men räknar med att ligga kvar i delar av positionen över natten. Lite beroende på hur det går i New york, öppningen i Tokyo och inrikespolitiska läget i Inden påverkar marknaden så kommer positionen att behållas över morgondagen. Håller covenanterna kommer positionen att under ordnade former avvecklas under morgondagens kväll.
Smaken??
Hur smakade de? Själva kexet är densamma som de andra Ballerina kexen. Fyllningen skulle visst smaka kanelbulle men jag tycker nog det är mer åt pepparkakshållet. Fyllningen eller hellre kallat “kletet” hade den rätta vigören men smaken… ja inte var den en vinnare. Det kanske beror på att man är inkörd på klassiska Ballerina och tycker att andra smaker är “främmande”. Hade man köpt ett paket på Lidl för några kronor mindre och det vart något företag från Riga som gjort samma kex i annan förpackning skulle man nog kunna tycka att det var helt ok. Bra pris / prestanda helt enkelt.
Sammanfattning:
Kanske är Ballerina Kanelbulle något som får växa på en. En så kallad “aquired taste”. Ungefär som när man var liten då var inte fisk och grönsaker något man gillade. Med åren har man uppskattat vin, öl, kaffe, the, whiskey m.m starka smaker. Men Ballerina Kanelbulle, tja det får nog gå ett tag innan man kan lägga det till vuxen smakerna.
PS…
Göteborgs kex ägs av norska Orkla. De kommer flytta produktionen till Riga år 2022 så då är det slut med kex i Göteborg. Undrar om de kommer byta namn till Riga kex? Ska de bojkottas eller uppmuntras för att de flyttar till Riga?
Lite om Orkla.
Orkla äger idag ca 300 varumärken inom mat, konfektyr, hälsokost och ingredienser för mat. Bolaget har även en del investeringar t.ex i vattenkraft. En rest från när bolaget var ett utpräglat holdingbolag. Utdelningen ligger i skrivande stund på ca 3 % men har inte stigit mer än en norsk tioöring på ett antal år. Stabil verksamhet som växer svagt i takt med inflationen och vissa uppköp. De köpte finska pizza oraklet Kotipizza ganska nyligen.
Hade utdelningen varit högre samt svagt stigande, alltså mer än en tioöring på några år så skulle det helt klart vara en intressant stabil utdelningsaktie att stoppa i portföljen.
Måste bara säga: Otroligt bra avsnitt! Läste boken RISK med @JacobBursell i somras. Riktigt bra. Skrattade många gånger.
Boken handlar om ett gäng sköna “trading dudes” som träffades på Swedbank under 90 talet och öppnade eget. Först var de på Öresund men ganska snart träffade ledaren, Pär Sandå den legendariska Erik Penser. Efter tre möten blev det affär. Genom åren blev det många affärer. Gänget på Pan Capital var pionjärer inom arbitrage och snabb handel.
Idag är Pär Sandå fortfarande aktiv inom trading men tar också lite längre positioner. Framför allt äger han 5 x 6 “blocks” av en kust stad i Florida värt ca 1,5 miljarder.
Mer om detta och mycket mer kan man lyssna på och framför allt lära sig mer om i första avsnittet. Del två är en uppföljning där Pär svarar på lyssnarnas frågor. Han kommer med många handfasta råd. Vad krävs för att bli bäst och lyckas som trader? Pär har sitt svar som lyssnarna får ta del av.
I båda avsnitten lät det som Pär hade riktigt roligt och skulle lätt kunnat prata i flera timmar till. Pär Sandå är super skön. Vilken nivå och distans till sig själv. Svårt för en vanligt dödligt aktieintresserad att en förstå på vilken nivå Pär befinner sig. Mycket trading lingo i intervjun men det var inte för att verka märkvärdig utan för “det är så”.
En fråga som man inte fick svar på var varför han nu väljer att bli “offentlig”? Något som han och övriga PAN gänget tidigare gjorde allt för att undvika.
I början av del två får vi lyssnare ta del av en intervju med självaste legenden Erik Penser! Han gör en cameo där han berättar hur det var att träffa Pär Sandå och hur det gick till när de börjad göra business. Erik Penser är en av mina stora idoler som jag läste allt om när jag var liten.