Delarka riskerar smäll vid PostNord konkurs.

Under helgen blossade det upp ett antal artiklar om PostNord. Det var inte det gamla vanliga om ett företag som tappar bort paket i parti och minut. Inte heller deras lustiga praxis att påstå att man inte var hemma när man är det och de påstår sig knackade på.

Nu är det andra bullar. PostNord är på väg att gå i konkurs. I DN, Expressen, Aftonbladet m.fl kan man läsa att danskarna lurade svenskarna och nu är företaget bankrutt. Jag har i mitt yrkesliv arbetat en del med danskar och kan väl lite luttrad förstå att få svenskar har vunnit i någon förhandling mot danskarna.

När PostNord slogs ihop fick svenskarna betala förlusterna för det tidigare danska postverket. Danskarna lät svenska politiker och avdankade företagsledare få spela herremän. I lugn och ro skrattade danskarna hela vägen till banken. Den danska delen av det nybildade PostNord utgjorde 30 % men de fick 40 % av kapitalet och 50 % av rösterna i bolaget.

Många kan komma att förlora på en konkurs. Ett bolag som bloggen skrivit om tidigare är Delarka(analys finns här), enfastighetesbolaget. Delarka äger en fastighet, en ganska fin sådan som de råkar hyra ut till PostNord och som utgör deras huvudkontor. PostNord står således för 100 % av bolagets intäkter. Så länge PostNord lever måste de enligt kontrakt betala hyra till 30 april 2026.

Under måndagen gick Delarka ner några procent. Med all rätt. Fin fastighet, fint läget men hitta ny hyresgäst och renovera upp kommer ta tid och kosta en bra slant. Alltså en smäll hägrar för Delarka. Blir smällen större i aktien än bolaget vädrar Elefantholken en fin affär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *